2015. június 12., péntek

Erdei iskolai tábor Balatonakaliban - Harmadik nap - Június 12.

„Ébresztő! Felkelt a nap!” Hangzott a reggeli köszöntés és ébresztés reggel fél nyolckor a  TÁMOP-3.1.4.C-14-2015-0643 számú Erdei iskolai táborban. A gyerekek egyre később keltek fel, volt, aki pizsamában ült asztalhoz. Az előző nap rengeteg új élménnyel gazdagított mindenkit, a gyerekek elfáradtak, és az éjszaka nem tűnt számukra elégnek a pihenéshez. A reggeli előtti mosakodás, készülődés felébresztette a legálmosabb tanulót is. A fáradtság semmi jele nem mutatkozott, mikor reggelire csokoládés golyó és tej került a tányérokba. Miután mindenki jóllakott, a sátrak rendezése következett, mikor is az utolsó lehetőséget is kihasználva rendet tehettek a hálórészükben.
Ma újból tizenöt kisdiák és négy kísérő pedagógus látogatott meg minket az iskolánkból. Sok gyerek nagyon örült, hogy eljöttek hozzánk, és izgatottan mutatták meg társaiknak a sátrakat, strandot, játékokat. Az élménybeszámolót a délelőtti foglalkozások szakították meg.
Az előző naphoz hasonlóan négy program közül lehetett választani, majd körforgásszerűen váltották egymást. Titscher Mónika az iskola gyógytestnevelő - testnevelő tanára úszást oktatott, Szathmáry Mária konduktor és Horváth Hédi alapozó terapeuta játékos gyakorlatokkal erősítették a tanulók közti kapcsolatot mozgásfejlesztéssel kiegészítve. A kenuzás nagy sikert aratott a tanulók körében, a mentőmellény megfelelő felvétele és a legfontosabb szabályok ismertetése után a sekély vízben a kenuzás alapjait sajátították el a gyerekek. A Balatonakaliban kiépített kerékpárútvonalat többször megszakítja egy-egy autóút, ezért a kerékpárral való közlekedés egyáltalán nem veszélytelen, és egyben jó terep ahhoz, hogy megismertessük a tanulóinkkal az alapvető KRESZ szabályokat, amik a kerékpáros közlekedésre vonatkoznak. A  csoportok harminc percenként váltották egymást, és így mindenkinek lehetősége nyílt, hogy részt vegyen minden programon.
Az ebéd előtt lehetőség nyílt sportversenyekre és napozásra. Az ebédnél már nagyon éhesek voltak, így minden tányérból elfogyott a gyümölcsleves és rántott hal kukoricás rizzsel és tartármártással.
Az ebéd utáni sziesztát a délelőtti élmények megbeszélésével töltötték a gyerekek, és az iskolából elhozott társasjátékokkal játszottak. A délutáni foglakozás 14 órakor kezdődött. A mai foglalkozáson papírsárkányokat készítettek tanulóink. A munka folyamata nagyon egyszerű és gyors, az anyagszükséglet a mindennapi háztartásokban megtalálható (hurkapálcika, sütőpapír, madzag, fonal), a kicsiknek és a nagyoknak, mind az alkotás, mind a kipróbálás roppant szórakoztató és élményekben gazdag időtöltés volt. A foglalkozás végén elmentünk strandolni, ahol a maradék energiáikat is levezethették a gyerekek.
Vacsora előtt a kicsik közül sokan elaludtak a parton, a nagyok elpilledve nézték a hullámzó Balatont. A vacsora vajas kenyér volt, sonkával és zöldségekkel. A fárasztó és kimerítő nap után a gyerekek hamar elcsendesedtek, és a többség már 7-8 óra között elaludt. Ezért közös megegyezéssel egy másik este szerveztük meg a maszkabált.

Este 10 órára már az összes gyermek elaludt. Az éjszakai ügyelet biztosította a gyerekek zavartalan nyugalmát, hogy a következő nap frissen és lendületesen kezdődjön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése