2015. június 11., csütörtök

Erdei iskolai tábor Balatonakaliban - Második nap - Június 11.

Az első tábori éjszaka nyugodtan telt, a gyerekek mélyen aludtak. Az éjjeliőröknek az ébren maradáson kívül nem volt más dolguk. Az őrködés a kísérő pedagógusok feladata lesz a következő napokban. Reggel hat órakor a gyerekek közül jó néhányan felkeltek, és a reggeli szokásformák elvégzése után bekapcsolódtak a tábor életébe. Körbejárták a tábor területét, és összeszedték a papír és műanyag szemetet. A reggel fél nyolcas ébresztőre már minden gyerek talpon volt. A közös reggeli köszöntés után a nagyok és kicsik átnézték, rendbe rakták a sátraikat, ezzel a reggeli étkezést követő sátorellenőrzésre készültek fel. Majd összekészítették a törölközőjüket, fürdőruhájukat, innivalójukat a strandoláshoz.
A finom, friss, puha kalács mogyorókrémmel és hideg tejjel megtöltötte az éhes pocakokat. A frissítő étkezés után a napi programot ismertették a pedagógusok, majd szigorú pontozás alapján átnézték a sátorrendet és a tábor területét.
A gyerekek izgatottan várták a mai napot, mert az iskolából tizenöt tanuló és három felnőtt látogatta meg a táborozókat.
A délelőtti foglalkozásokon váltották egymást, a táborlakók és társaik. Az iskolából nemcsak a gyerekek és kísérők jöttek, hanem eljött az iskola gyógytestnevelő-testnevelő pedagógusa, Titscher
Mónika, aki a délelőtt folyamán úszást oktatott. A konduktor, Szathmáry Mária, és Horváth Hédi, alapozó-terapeuta mozgásfejlesztő és csapatépítő gyakorlatokkal tették színesebbé a délelőtti programsorozatot. A sekély vízben a kenuzás elméleti alapjait, szabályait sajátították el a tanulók. A legelső lépés a mentőmellények helyes viselete volt, és csak ezután mehettek be a vízbe. A kerékpártúrán a gyerekek a kerékpárra vonatkozó KRESZ szabályokat ismerték meg, és ennek gyakorlásaként Balatonakaliban tettek tanulmányi kerékpártúrát. A csoportok félóránként váltották egymást az egyes állomásokon.
Ebéd előtt mindenkinek volt egy kis ideje a strandolásra, pihenésre, beszélgetésre, a tábor területén található gumiasztal használatára.
Az ebédet a kemping területén található LALA Büfé biztosította, ahol zöldborsólevest, petrezselymes burgonyát tálaltak sült csirkecombbal és uborkasalátával.
A főétkezés után csendes pihenő volt a következő foglalkozásig.
Lengye Edina, PE Limnológiai tanszékéről a Balaton keletkezéséről, növény- és állatvilágáról tartott előadást, majd egy gyakorlati bemutatón betekintést nyerhettek a témával foglalkozó kutatók alapvető vizsgálati eljárásaiba. Az előadás fő témája a Balaton volt, ahol a keletkezéséről és az elmúlt 5000 év változásairól volt szó, hogyan is alakult ki jelenlegi formája. Széleskörű ismereteket szereztünk a növény- és állatvilágával kapcsolatban. Milyen számunkra láthatatlan élet van a vízben, és milyen módszerek léteznek arra, hogy ebbe az elérhetetlennek tűnő világba betekintést nyerjünk. A tanulók nagyon élvezték, sokat kérdeztek, rengeteg információval lettek gazdagabbak.
Ezúton szeretnénk megköszönni, a Pannon Egyetem Limnológiai tanszék vezetőinek és dolgozóinak, hogy lehetővé tették és aktív részesei voltak annak, hogy a táborozó gyerekek jobban megismerjék a Balatont és élővilágát, reméljük a jövőben még rengeteg alkalmunk lesz rá, hogy tanulhassunk Tőlük.
A tanulás után mindig jöhet egy kis pihenés, szabadidő, ami fontos része a tábori életnek. A gyerekek nagyon élvezik a napsütést, a vízben való felhőtlen mozgást. Mielőtt elindultunk a táborba a gyerekeknek előadást tartottunk a strandolás veszélyeiről, a nap elleni védelemről. A nap, égető sugarai ellen minden gyereket alaposan bekentünk naptejjel. Minden strandolás előtt felidéztük a tanultakat, és mindenkit felkészítünk a nap elleni fokozott védelemre.
A vacsora elfogyasztása előtt frissítő zuhanyt vettek a gyerekek. Az előre megterített asztalokon hívogatóan várta őket vajas kenyér, sajtos felvágott, sajt, és az elengedhetetlen zöldségek (paprika, uborka, paradicsom).
Esti programként elsétáltunk a faluba és megismertük a hely nevezetességeit, fontos intézményeit. A két órás séta alatt önfeledt hangulatban jártuk körbe Balatonakalit, ahol a legfontosabb és legérdekesebb információkkal bővítettük tanulóink tudását.
A közel két órás séta után, ötleteket gyűjtöttünk a másnap esti mulatsághoz és a megvalósításhoz szükséges anyagokat, eszközöket gyűjtöttük össze, melyből a gyerekek a legizgalmasabb jelmezeket készíthetik el. Az este sok nevetéssel és nagy beszélgetésekkel telt, ahol nemcsak a már meglévő barátságok váltak szorosabbá, de új kapcsolatok alakultak ki. A tábor második napja tapasztalatgyűjtésről, csapatépítésről és önfeledt szórakozásról szólt.

Az esti mosakodás és lefekvéshez való készülődés után, a kicsiknek esti mesét olvastunk. A gyerekek hamar álomra szenderültek a hosszú, fárasztó nap után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése