2015. október 12., hétfő

Néptánc oktatás

Intézményünkben nagy hagyománya van a néptáncnak. Tanulóink az elmúlt években főként a Rábaközi népi kultúrával, táncokkal ismerkedtek meg a néptánc oktatás keretében. Az intézmény helyi tantervében szerepel a néptánc, az alsó tagozatos tanulók heti egy órában tanulják meg a magyar népi táncok alapjait. A felsős, illetve szakiskolás tanulók számára szakköri lehetőségként szerepel a néptánc tanulása. A projekt időszaka alatt ezt a koncepciót kívántuk kibővíteni, mert úgy vettük észre, hogy nagy igény mutatkozik erre a tevékenységre tanulóink körében. Több gyermek később kerül át intézményünkbe, így a néptánc oktatás alapozó időszaka kimarad számukra.


 A projekt időszakában heti két alkalommal összesen 20 órában kívántuk biztosítani 15 tanulónk számára a táncolás lehetőségét az alapoktól kezdve. Célunk, hogy az újonnan induló csoportunk tagjai az évek óta táncoló Galagonya csoportunkba integrálódhassanak, és hosszú távú célként szerepel, hogy közös fellépést tarthassanak a 2015. évi Bárczi-Caritas jótékonysági Gálán. 

Az induló csoportunk felkészítésére külsős oktatót kívántunk alkalmazni. Kovács Krisztián/ Kiki/ személyében nemcsak egy barátságos, közvetlen személyiséget ismerhettük meg, hanem egy olyan „példaképet” akinek szájából hitelesebbé válik a tanítás, a magyar kultúra szava.
A létszám meghatározása: a felmérés során a pályázatban megjelölt 15 fő tűnt reálisnak, ám a munka megkezdése után több ízben is gyarapodott a tagság. Ez minden esetben öröm egy pedagógusnak, amikor saját elhatározásából veszi ki részét a gyermek a közösségi munkából és nem pedig a többszöri kérés, esetleg elvárás eredménye az együttműködés.
 Az órák felépítésénél igyekeztünk figyelni, hogy a játékok, énekek tanulása mellett mindig beszélgessünk a népszokásokról is. Ez mindig jó alkalmat teremtett az órákra való ráhangolódásra. A mozgásos játékokat ritmusfejlesztés, és általában táncos mozgás követte. A neves népzenei együttesek zenéi hozzásegítettek, hogy a gyerekek megérezzék a zene lüktetését, s az énekes feldolgozások segítségével a dalokat is rendszeresen ismételjék.
Gyermekeink számára különösen fontos az összetartozás érzése, melyet a közös táncolás biztosíthat számukra, hiszen részesei lesznek egy állandó összetételű társaságnak, és az együttes munka szórakozássá válik/ válhat számukra.
                                                                       by Jákli Ildi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése